19 Ocak 2016 Salı

Dönüştürmek Güzeldir


 Yeni bir yıldan ve taptaze yeni bir günden herkese merhaba :D. Muazzam kar manzaraları ile yeni bir yıla girdik çok şükür, bereketiyle gelen bir yıl olsun inşallah. Nitekim bereket elde olanları değerlendirmekle olur. Elde olanları değerlendirmekten bahsetmişken...

 Teyzemin bana hediye aldığı bir tuniğim vardı, severek giyindiğim. Artık benim nazarıma mı geldi yoksa dalgınlığıma mı, çalışma masamın köşesine takıldı ve yırtıldı. Öncelikle tamir/yamalama yapılabilir mi diye bir kurcaladım. Yırtıldığı için tamiri mümkün olmadı. Atmaya da kıyamadım kumaşının deseni sebebiyle, Sonradan kullanmak veya değerlendirmek için bazamın altına koydum. Gün bugünmüş diyerek, işe koyuldum. Ne yapılabilirdi ki? Örgü torbası nasıl olur?


 Ne yapacağımıza karar verdikten sonra, ne şekilde yapacağınızı da düşünmeniz gerekiyor ki işlemler sırasında hata olmasın. Bu tür devamı olmayan malzemelerin kullanımında dikkatli olmak lazım. Öncelikli iş çantanın boyutlarını belirlemek oldu, dosya klasörlerimden  birini kullandım. Dosyayı kumaşın üzerine yerleştirip  etrafını bir kurşun kalemle çizdim. Dikiş payı bırakarak, tuniği kumaş parçalarına böldüm. Tuniğimin kumaşı ince güpür vari bir kumaş olduğundan içine astar gerekti. Tuniğin renkleri ile uyumlu olduğundan beyaz kumaş kullandım. Çantanın boyutları ile aynı olacak biçimde astarı da ayarladım.


 Çantayı torba şeklinde yapacağım için, astarın kumaşını tunik kumaşının üstüne koyup kenarlarını 1 cm olacak biçimde kıvırdım ve dikiş makinesinde diktim. Böylelikle astarı kumaşa sabitlemiş oldum. Bundan sonraki işlemlerim; askıları ve içine küçük bir cep. Küçük cebi ilk işlem olarak seçtim. Tuniğin kumaşından arta kalan küçük parçalardan bir form belirledim ve astarın üzerine diktim. 


 Askıları için tuniğin kollarını kullandım, iki katlı olarak uzunca iki tane askı diktim. Dikiş dikmenin önemli adımlarından biri de ütü kullanımıdır. Daha rahat çalışmanızı sağlar, meşakkatli olsa da. Askıları ayarladıktan sonra üzerinden ütü ile geçmeniz dikişinizin kaymamasını sağlar. Askıların çanta üzerinde dikileceği yeri cetvelle belirlerseniz ergonomik olarak daha kullanışlı olacaktır. 


 El işinin mahareti ayrıntılarda gizlidir. Ölçülü çalışmanız, boyutların paralellik göstermesi yaptığınız işin daha güzel görünmesini sağlar. Çantanın ağız kısmında astarı dışa doğru kıvırdım ve kıvrılan yeri makineden geçirdim. Sonraya çantayı tamamlamak  kalıyor; kumaşın uçlarını birleştirip  dikmek.


 Ta da çanta beğeninize nazır ve kullanıma hazır. Annem torunlarına her kış atkı,şapka veya süveter örer. Bu çantayı da ona yaptım.Güzel günlerde kullansın inşallah. Muhakkak sizlerde de vardır kumaşının güzelliğinden atmaya kıyamadığınız elbiseleriniz kazaklarınız veya  tunikleriniz, eee neden hala duruyorsunuz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder