26 Aralık 2014 Cuma

Şal Atkı


 Kışın en güzel yanlarından biri kalın kıyafetlere, atkılara sarıp sarmalanmaktır. Soğuklar bastırınca evde oturup eline şişleri alıp, o atkıları örmek ayrı bir eğlence tabi. Bu salaş atkılar şimdilerde moda, güncel olması bir yana şık da duruyorlar. Örmesi çok kolay ve kısa sürede meyvesini veren bir çalışma.
 Kullanacağınız yün biraz kalın ve biraz sert olsun tok durması için. Yetmiş ilmekle düz ördüm, Atkının boyu için boynunuzu bir kere dolasın yeter. Düz örgü sırasında sıkı örmeye özen gösterin, atkı bittiğinde daha hoş duruyor. Şal atkının asıl işi örüp bitirdikten sonra ilmekleri diğer şişe geçirmekte. Tek tek geçirirken yapılması gereken bir ilmeği  şişe geçirip bir sonraki ilmeği geçirmemek. İlmeklerin yarısı şişte yarısı dışarıda kalacak şekilde şişte tutulup, şişte olmayan ipler teker teker atkının sonuna doğru açın (çözün). Atkının sonunda ki ilmekler de bir başka şişe aynı çözme işlemindeki gibi tek tek şişe alınır (daha doğrusu bir ilmek alınıp diğeri alınmaz). Fotoğraflardan da anlaşılabilir. 
 Birleştirme işlemi için üçüncü bir şiş daha lazım. Düzgün bir birleştirme için her iki şişte de aynı sayıda  ilmek olmalı. İki şişteki ilmekleri aynı şişte toplayın, örerek. Ve bitime işlemi uygulanır. Ta da atkı kullanıma hazır ve nazır.  Siyah veya krem renkli yün ile de örülebilir hatta daha şık olur. Gerçi şimdilerde 5 TL çarşıdan da alınabilir ama kendi elinizden çıkması paha biçilemez. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder