21 Kasım 2014 Cuma

Balkabağından İğnelik

   Bloglarda gezinirken çeşit çeşit iğnelikler görmüştüm, hepsi de maharet isteyen türdendi. İğlenilik değilde sanki birer oyuncaktılar. Ben de onlardan birini yapmak için kolları sıvadım. Tabiki en kolay olanını seçtim; balkabağı şeklinde bir iğnelik. Balkabağı hem görünüşü hemde tadı ile en çok sevdiğim sebzelerden biridir. Neyse ne...


 Balkabağından iğnelik ilk yaptığım DIYlardan biriydi ve yapımı da oldukça kolay fotoğraflardan anlaşılarbilir. Sadece bir kaç öneride bulunabilirim; kestiğiniz yuvarlak biraz daha büyük olsa (bir tabak genişliğinde) daha iyi bir sonuç alınabilir, içine koyacağınız şey pamuk olmasın çünkü çok sert iğneler zor girip çıkıyor pamuk yerine ya elyaf yada kumaş parçaları kullanabilirsiniz. 


 Annem zamanın da dikiş ile uğraştığından evde hali hazırda kumaş rezervimiz mevcut bu tür şeyler için oraya başvuruyorum. Süslemeyi de kumaşlardan yapabilirdim lakin sert durması gerekiyordu, kumaş yerine keçe kullandım. 


 Hazır yapıyorken iki üç tane daha yapayım dedim, bitirdiğinizde fazlaca olmaları sizi ayrıca mutlu ediyor.Geri kalanları tanıdıklarıma hediye oldu. İğneler artık daha düzenli!!!

18 Kasım 2014 Salı

Keçeden Küpelik

 Başak burcu olarak düzeni seviyorum, gruplara ayırıp düzenlemeyi. Bu sebeple DIY olarak yaptığım birçok şey düzenleyicilerdir. Yerli yerinde olmak kolay ulaşmayı sağladığı gibi eldeki nevaleleri tam görmenizi ve seçim yapmanızı kolaylaştırır. Bu sebeple sanırım şimdilerde çekmece içlerini bölmeli olarak üretiyorlar. Neyse ne... 
 İncik boncuk biz hatunların ilgisini çekiyor ve her girdiğimiz mağzadan bir küpe yada bir kolye almamız kaçınılmaz oluyor. Sizi bilmem ama ben öyle bir hatunum ve özellikle de küpeler ilgi odağımdır. Hal böyle olunca ne yapmalı diyerek malzemelerime baktım keçeden bir küpelik yapabileceğimi düşündüm, işe koyuldum.



 Renkleri birbirine uyumlu iki keçe seçtim. Şablon olarak kullanabileceğim bir meta seçtim, metayı baz alıp maket bıçağı yardımıyla keçeden parçalar çıkardım (Bir kırmızı keçeden kapak yapmak için iki gri keçeden küpeleri yerleştireceğim içini yapmak için). İçi için ikiden fazla parçanız olmasın kapanması zor oluyor. İki türlü küpe için iki farklı alan yapmam gerekti, iç keçenin renginden iki uzun şerit kestim ve birer santim aralıklarla diktim. 


 Kapağı için bir kağıda 'küpelik' yazdım ve iğnelerle keçeye iliştirdim. Seçtiğim iple yazdığım yazıyı keçeye işledim. İşleme yaparken, iğneleri batıracağınız yerleri belli aralıklarla işaretleyin ki bittiği zaman daha düzgün dursun. İşlemenizi kalın bir iple de yapabilirsiniz biraz zorlanırsınız ama benim yaptığım gibi işlemeyi yanyana yaparsanız (bunun için kalın uçlu bir kalem kullanın yazıyı yazarken) zaten kalın görünecektir. Sonrasında üç keçeyi düzenli bir şekilde bir araya getirerek tam ortasından dikin. Ve taadaa küpelik hazır.


5 Kasım 2014 Çarşamba

Pullu Pullu Balık Çantası

Hediyeleşmenin önemli olduğu bir döneme ait çocukluğum. Dükkanlarda az ve öz bulabileceğiniz ürünlerle sınırlıydı seçenekler; aldığınızda tüm harçlığınızı yatırıp keşke kendime de alsaydım dediğiniz türden. Şimdinin üç liraya alınan kaynağı bir milyoncu olan ıvır-zıvırlar ile bir ilgisi yok. Belki de biriktirdiğiniz tüm parayı arkadaşınıza hediye almaktaydı sihir. Kapitalist düzenin bize sunduğu seçeneklerde ise orta diye bir sınıf yok yani ya çok ucuz Çin plastiği yada çok pahalı Avrupa plastiği. Hediye edebilecek birşey bulmak zor bu günlerde. Neyse...
  İnternette gezinirken bir çanta gördüm, balık şeklindeydi yeğenime almak isteyebileceğim türden ama satışı yoktu bende evde olan nevalelerle yapayım dedim. Orasını şöyle yapmıştırlar burasını böyle dikmiştirler diyerek devam ettim,  bire bir aynı olmasa da bittiğinde içime sinmişti. Bahsettiğim yeşil,pulu balık çantanın fotoğraflarını sonra paylaşacağım.
  Teyzemin çantayı görüp kendi torununa da istemesi tecrübe ettiğimi birkez daha yapmama olanak sağladı. Elbette fabrika ürünü alabilirdim, çok daha ucuza gelirdi. Düzgün dikilmiş kusurları olmayan birşey. Hayalgücümü kullanmayıp başkasının hayalgücüne konmak, özelliklede yapabilecek durumdayken. Velhasılı arta kalan kumaşlarımıza baktım gözüme uyumlu gelen iki farklı kumaşı seçtim ve hayal etmeye koyuldum. Sonrası büyük bir kağıt alıp şablon çıkarmak, dikkat ettiğim içine bir okuma kitabı sığabilecek olmasıydı. Bir çocuk kitabını kağıdın üzerine koyup etrafına onu kapsayacak büyüklükte balık çizdim. Gözüme hoş gelene kadar boyutu silip tekrar çizdim ve kırmızı bir makasın yardımı ile ayırdım balığımı kağıttan. Şablonu ütülenmiş kumaşın üzerine koyup bilinen işlemler (kumaşı şablon yardımı ile çizip, vs) ile üç parça olarak ayırdım. Dikiş makinesi ile dikiş işlemlerini de tamamladım.
Pulları balığın büyüklüğü ile orantılı olacak bir oranda yapmaya özen gösterdim, onun içinde bir şablon ayarladım ve pul gerektikçe kesip dikip ana kumaşın üzerine diktim. Tüm kesme işlemleri bittikten sonra ilk dikeceğiniz pullar olsun değilse çok zorlanırsınız.

  Yaptığınız emek verdiğiniz şey bitince ve taktir toplayınca mutlu oluyorsunuz bir de küçük gözlerin merakı ve mutluluğu sevincinize sevinç katıyor. Bu pullu balık çanta şimdi Ankara'da Asya'nın sırtında, okuyamadığı ama resimlerinden hikayeler uydurduğu küçük kitaplarını taşıyor.